tirsdag den 1. oktober 2013

Her i Øster Alling, hvor jeg bor, har vi i de seneste år oplevet et boom af unge børnefamilier, som har bygget eller købt hus i byen. Herligt! Det har givet byen nyt liv. Det er ressourcestærke unge, som nærmest fra dag ét lader forstå, at de er villige til at give en hånd med til fællesskabet i byen. Det kan være som hjælpere til vores efterhånden store sommerfest - eller som medlemmer i en af de mange komiteer som arrangerer bl.a. høstfest og fastelavnsfest i forsamlingshuset.
De fleste af tilflytterfamilierne kommer sydfra og vestfra, og mange af dem arbejder eller studerer stadig i Randers eller Aarhus. Når de har valgt at flytte til Øster Alling, så skyldes det flere ting:
- de kan få langt mere hus for pengene end i områder nær storbyerne
- der er gode børnepasningsmuligheder i byen
- der er et aktivt foreningsliv
- der er max. 100 meter til den skønneste natur

I dag er vi i Øster Alling i den situation, at det kan være svært at anvise byggegrunde/huse til børnefamilier, som gerne vil flytte til byen. Byggegrunde er der ikke flere af - og antallet af huse til salg er efterhånden også næsten ikke-eksisterende.

For mig at se har de mindre byer i Norddjurs et stort potentiale mht. at tiltrække unge børnefamilier. Det gælder såvel byerne i den vestlige del af kommunen, som ligger i rimelig køreafstand af både Aarhus og Randers. Og det gælder så sandelig også Grenå og byerne midt i kommunen, som om få år vil få stor glæde af den nye letbane mellem Grenå og Aarhus.

Bosætning/tilflytning er for mig at se et af de største potentialer i Norddjurs Kommune i de kommende år.
I både Grenå og i landområderne. Grenå kan og skal være lokomotivet - og med de mange nye aktiviteter, især på havneområdet, går det den rigtige vej. Det bringer automatisk jobmuligheder og tilflytning til området. Men et lokomotiv giver kun mening, hvis der er indhold i de 'små vogne', der er koblet efter det, så at sige. Derfor skal udvikling af landområderne i Norddjurs ikke glemmes.

USA blev på 200 år verdens mægtigste stat. Hvorfor? Kort fortalt: på grund af bosætning/tilflytning.
Hvis vi kan få unge børnefamilier til at bosætte sig i Norddjurs, så vil det automatisk få positiv indflydelse på erhvervsudviklingen i området. Historien viser os, at iværksættere foretrækker at have Fabrikken eller Kontoret liggende i nærheden af hvor de bor.

Vi får i første omgang nok ikke de helt store virksomheder til at slå sig ned i Norddjurs - i alt fald ikke før der ad åre kommer en motorvej mellem Grenå og Aarhus. Men mindre kan også gøre det. Iværksættervirksomheder med mellem to og tyve ansatte kan sagtens sætte gang i erhvervsudviklingen i vores kommune. Og når motorvejen så kommer...


  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar