tirsdag den 1. oktober 2013


Jeg vil i de kommende uger op til valget 19. november komme med mine bud på, hvordan vi kan gøre vores dejlige Norddjurs endnu bedre. Det vil bl.a. komme til at handle om områder, hvor jeg ser et stort potentiale: bosætning/tilflytning, landsbyudvikling, skole- og uddannelsespolitik samt infrastruktur.
Men først noget om min baggrund
Jeg er født og opvokset i det vestlige Vendsyssel, der hvor træerne har det med at hælde mod øst. Min far var postbud (ligesom hans far havde været det), og min mor butiksassistent. Men skæbnen ville, at jeg i k k e endte som postbud. I 1976, efter en mindre omgang studier af matematik og økonomi på Aarhus Universitet, var jeg så heldig at blive ansat i DR, på Radiohuset i København. Jeg blev uddannet som lydtekniker, men i løbet af nogle år gik jeg over til selv at lave programmer. Jeg blev programmedarbejder. Fra midt i 80'erne lavede jeg programmer på Østjyllands Radio i Aarhus - i dag kendt som P4-Østjylland. De første år lavede jeg børne-programmer ("Koks i Komakassen"), portrætter ("Godtfolk & Søn"), musikprogrammer ("Musikalske Krydderier") - men de sidste mange år af mit journalistiske virke på DR sendte jeg direkte radio fra P4-Østjyllands satellit-sendevogn. Jeg kørte hver dag rundt i Østjylland og lavede direkte interviews og reportager. Det job bragte mig i årenes løb i nærkontakt med i tusindvis af østjyder - og så sandelig også mange politikere..! 
Jeg sagde min stilling på DR op i 2006, da "Nissen på loftet" i TV-byen i Gladsaxe blev mig en tand for meget. Under hans ledelse gik DR - for mig at se - fra at være en åndsvirksomhed til at være en købmandsforretning. Han havde muligvis en pointe, set ud fra et kommercielt synspunkt. Men det stemte ikke helt overens med min opfattelse af public service. Og det stemte under ingen omstændigheder overens med min opdragelse. Hvis man stræber efter at give folk hvad (man tror) de vil ha' - så ender det med at man forstiller sig. Så går der pop i skidtet.
Siden 2007 har jeg levet af freelancejobs - suppleret med et par midlertidige jobs som hhv. chauffør og gravermedhjælper.
Det var vist Niels Hausgaard, der på et tidspunkt sagde at "vendelboer, der ikke bor i Vendsyssel, lever i eksil". Holder den påstand vand, så må man vist konkludere, at jeg må have været rimelig tilfreds med min eksiltilværelse! Jeg har nu boet med min familie på Djursland i hele 33 år. De første 11 år i Rosmus i den gamle Ebeltoft kommune - og de seneste godt 22 år i Øster Alling.  
Både Rosmus og Øster Alling er små landsbysamfund. I mine yngre dage, da jeg boede i København og i Ålborg, ville jeg have forsvoret, at jeg ville komme til at leve mit voksne liv i små landsbysamfund. Men livet på landet på Djursland viste sig at være - et godt liv. Ikke bare for mig - men så sandelig også for min kone Anni, og vores to døtre, Sara og Naja. Jeg kunne nyde roen i det åbne landskab,  som en daglig oase i mit job i en hurtig medieverden med mange deadlines. Min kone kunne være en god lærer for lydhøre 'landbørn' - ja, og vores egne børn kunne få en god opvækst i de trygge og overskuelige rammer, som en landsby oftest er. 
Vores døtre er nu i gang med det, som Anni og jeg gjorde i vores ungdom: de suger storbylivet til sig, med alle dets kulturelle og jobmæssige muligheder. Anni og jeg bliver på landet - og prøver at gøre vores til at der er liv i vores landsby. I en tid, hvor det kniber med forretningsliv i de mindre byer, er det vigtigt at skabe andre former for fællesskab og liv. Anni er forlængst gået fra at være lærer til at være organist - i kirkerne i Auning, Fausing og Øster- og Vester Alling. Blandt hendes mange gøremål er at samle mange af egnens piger i pastoratets kirkekor. Selv har jeg i de seneste tyve år været meget involveret i vores stolte 125 år gamle idrætsforening, Øster Alling IF. Dels som fodboldtræner, bestyrelsesmedlem, sponsoransvarlig og hovedformand - og i de seneste år som klubbladsredaktør og medlem af sommerfestkomiteen.
Min involvering i foreningslivet i Øster Alling har lært mig et par ting eller syv. Først og fremmest: hvis der skal holdes liv i en landsby - så er det vigtigt at vi GØR noget. Gør noget sammen. Liv i landsbyerne kommer ikke af sig selv. Det kræver at der er en VILJE TIL SAMMENHOLD. 
Hvis jeg bliver valgt, vil politisk støtte og opbakning til det frivillige kulturarbejde i de mindre bysamfund i vores kommune være et af mine fokusområder. Der skal være liv på landet. Er der det, så er der basis for et godt liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar